Hogyan ne félj félni és kezdj podcastolni

Talán már megfordult a fejedben, hogy szívesen indítanál egy saját podcastot, egyedül vagy valaki mással együtt, de tele vagy félelemmel és azt se tudod hogyan fogj hozzá. A legjobb helyen jársz, ebben a blogposztban a félelmekről és a lelki gátakról olvashatsz, a következőben pedig az alapoktól kezdve pontról pontra sorra vesszük hogyan is néz ki egy podcast-készítés, hogy aztán te is elkezdhesd létrehozni a sajátodat!

Én magam 2-3 éve kezdtem hallgatni a podcastokat és már a kezdetektől motoszkált bennem az a gondolat, hogy dejó lenne egyszer egy saját podcastot létrehozni. Aztán persze mindig elhessegettem ezt a gondolatot és ilyenkor ezeket mondtam magamnak:

“Mégis mit képzelek, hogy pont én, aki nem is tud szépen artikulálva beszélni, majd engem fog hallgatni valaki.”

“Ez nem nekem való, én mindig csöndes fajta voltam, ebben nem lehetek jó.”

“Az kizárt, inkább keresek magamnak valami introvertáltabb módját az önkifejezésnek.”

Úgyhogy a podcastolás helyett elkezdtem blogolni, annak ellenére, hogy írásban se voltam kiemelkedően jó. Az önkifejezésre és az alkotásra viszont egyre nagyobb igényem volt, úgyhogy belevágtam. Büszke voltam magamra és úgy éreztem nagyot léptem. Egy nap azonban megkeresett a nővérem azzal az ötlettel, hogy lenne-e kedvem vele podcastolni. Bár előjöttek a régi félelmek, de mégis rögtön igent mondtam és azóta már publikáltuk is az első 10 adásunkat. Ha bele szeretnél hallgatni: Mamák Külföldön Podcast. Írj kommentet is, nagyon kíváncsiak vagyunk a hallgatóinkra.

Ebben a posztban végigvezetlek azon, hogyan merj podcastot indítani – amennyiben van egy ilyen álmod -, még akkor is, ha ezt most elképzelhetetlennek tartod.

Belegondoltál már hány álmodról mondtál le azért, mert féltél a kudarctól, vagy mások véleményétől?

Tényleg úgy akarod leélni az életed, hogy attól való félelmedben, hogy nem vagy elég jó, vagy egyszerűen már az első akadálynál feladod?

Mitől félünk

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg te is érzel néhányat – vagy mindent – ezekből a félelmekből:

  • mások véleményétől való félelem
  • hibázástól való félelem
  • kudarctól való félelem
  • megszégyenüléstől való félelem
  • szerepléstől való félelem

A szerepléstől való félelmet gyakran lámpaláznak nevezik. A lámpaláz félelem attól, hogy mások szeme láttára hibázunk, vagy rossz színben tűnünk fel. Ilyenkor a megfelelési vágy munkálkodik bennünk, attól félünk, hogy ha hibázunk, akkor nem vagyunk elég jók és nem vagyunk értékesek, végső soron pedig nem vagyunk szerethetőek. Gyakran ez az érzés annyira erőteljes, hogy a halálfélelemhez szokták hasonlítani. 

Egy podcast készítése során – hacsak nem kizárólag interjúkat készítesz másokkal -, elkerülhetetlen, hogy véleményt formálj valamiről. De ha csak interjúkat is készítesz és te vagy a legprofibb, akkor is lesz valaki, akinek nem fog tetszeni amit csinálsz, vagy ahogy csinálod. Mivel alapszükségletünk, hogy elfogadva és szeretve érezzük magunkat, félelmetes lehet az a tudat, hogy mindenki azt képzelhet rólad, amit akar és te mindennek önként kiteszed magad. Mégis érdemes megbarátkozni ezzel a gondolattal, feladni a kontrollt afelett, hogy mit gondolnak rólad mások, függetlenül attól, hogy podcastet indítasz, vagy sem: Mindenki azt gondolhat rólad, amit akar. Nem kell, hogy másoknak megfelelj, vagy hogy mások egyet értsenek veled. 

Azért olyan nehéz ezt elfogadnunk, mert réges-régen, ha nem fogadott el a közösség, akkor akár teljes kitaszítottságban lehetett részünk és ez az életünkbe is kerülhetett. Ma már nincs így, ezért tudatosan érdemes ezt a belső programot átírni. Tudd, hogy mindenki a saját értékei szerint éli az életét, nincs abszolút igazság. Hibás út amikor az az alaptézisünk, hogy nekem van igazam, neked meg nincs.

“Nem érdekel, mások mit gondolnak arról, amit csinálok, de nagyon is érdekel, hogy én mit gondolok arról, amit csinálok!”

Theodore Roosevelt

Elég gyakori jelenség, hogy aki gyakran méricskél és kritizál másokat, az általában önmagával is elég kritikus. Ha azon kapod magad, hogy másokat kritizálsz – akár csak gondolati síkon -, (ami amúgy normális jelenség, de érdemes tudatában lenni), megkérdezheted magadtól: Nem lehet, hogy valójában nem a mások véleményétől tartok, hanem a sajátométól? Mások ítéletétől való félelem valójában azt jelenti, hogy félünk a saját ítéletünktől. Attól amit mi mondunk saját magunknak amikor hibázunk, vagy nem a maximumot nyújtjuk.

Egy olyan alkalom után mikor egy online tanfolyam révén szerepelnem kellett, este nyugtalanul feküdtem az ágyamban. Éreztem, hogy valami nyomaszt, de féltem beengedni. Aztán szóltam az agyamnak, hogy itt vagyok, meghallgatlak. A diktátor énem olyan szinten ostorozott és negatív jelzőkkel látott el engem, hogy alig akartam elhinni. Például “De béna voltál.” meg ehhez hasonlókat. Én előtte sose hallgattam meg ilyen tisztán mit mondok magamnak, valószínűleg a nagyon rossz érzések miatt inkább elnyomtam ezeket a gondolatokat is (de attól még, hogy nem voltam tudatában a hatás működött). Katartikus élmény volt ez a megtapasztalás.

Ha magunkat bántjuk és aztán tudat alatt mindig elhisszük neki ezeket a bántalmazó jelzőket, nem csoda, hogy az érzelmeink blokkolnak abban, hogy magabiztosan beszéljünk mások előtt, vagy akár csak egy mikrofonba. Amíg ezeket a bántalmazó mondatokat mondtam magamnak, addig nem mertem megmutatni önmagam, addig nem tudtam volna elkezdeni a podcastolást.

Ne győzd le a félelmet

Valahogy már a mindennapi mondataink közé keveredett amikor azt mondjuk magunknak, vagy valaki másnak (sokszor gyerekeinknek), hogy “kapd össze magad, győzd le a félelmet és csináld”. Én azt mondom, hogy ne győzzük le a félelmet.

Amikor minden figyelmünket a félelem leküzdése köti le, ez elvonja saját energiáinkat a feladatra való koncentrációtól. És így kialakul az ördögi kör. Évekig ezt csináltam, vagy bele se mentem egy ilyen helyzetbe, vagy azt akartam, hogy eltűnjön az érzés és lehetőleg senki se tudjon arról mit élek át.

Először is meg kell értenünk, hogy mint minden érzelem, a lámpalázzal kapcsolatos félelmeink sem maguktól keletkeznek, hanem egy gondolat hatására jönnek létre. Vagyis mondunk valamit magunknak (amit gyakran egy korábbi, szerepléssel kapcsolatos traumatikus élmény miatt teszünk), és ez hozza létre az érzést. Kezdetben kételkedhetünk ebben és azt gondolhatjuk, hogy ez nálunk biztos nem így van, mert még mielőtt gondolnék bármit is, már remeg a hangom. Ez azért van, mert már magad se veszed észre milyen hiedelmekben hiszel tudat alatt. Például ha csak annyit mondasz magadnak, hogy “Ezt el ne hibázd, legyél ügyes!”, már beindulhat a félelem attól, hogy lehet bakizni fogsz és te már jól tudod, hogy ezután jönni fog az önostorozás.

Másodsorban azzal is érdemes tisztában lenni, hogy minden érzelem rendjén van és nincs vele semmi baj, ha félelmet érzünk. Mikor úgy döntünk, hogy minden szerepléstől elzárkózunk, ezt azért tesszük, mert nem akarjuk érezni azt a kínzó érzést, ami a lámpalázzal együtt jár. Ilyenkor viszont nem csak a rossz érzéseket zárjuk ki az életünkből, hanem még sok minden mást is, például azt a lehetőséget, hogy egy saját podcastod legyen.

Brené Brown egy TED előadásban a sebezhetőség erejéről beszél:

“Amíg a nem vagyok elég jó, a szégyen, a félelem érzés a mindennapi megélésünk, amiket aztán minden módon tompítani szeretnénk, addig a rossz érzésekkel együtt eltompul az öröm érzése, a hálaérzet és a boldogságérzetünk is. Ezzel szemben a teljes szívvel élőkben van bátorság tökéletlennek lenni. Önmagukkal együttérzőek, lemondanak arról, hogy milyennek kellene lenniük, azért, hogy önmaguk lehessenek.”

Elfogadni a negatív érzéseinket nem megy egyik napról a másikra, nekem is egy hosszabb folyamat volt. Amikor elfogadjuk azt, amiben épp vagyunk és ezt fel is vállaljuk, óriási nagy felszabadulást hozhat, ami aztán újra arra sarkall minket, hogy folytassuk tovább.

Fejlődő szemléletmód

A “to do” listákat a legtöbben könnyedén használjuk, ilyenkor azt kérdezzük magunktól: “Mit kell csinálnom, hogy elérjem a célomat?” Ilyen és ilyen vagyok és ezeket meg ezeket kell csinálnom, hogy célba érjek. Ez a rögzült szemléletmód, egy megváltoztathatatlan állapotként elkönyvelve milyenek vagyunk és mihez értünk. Számomra óriási nagy előrelépést jelentett, amikor bevezettem a “to be” listát és átálltam egy fejlődő szemléletmódra. Most már azt kérdezem magamtól, hogy: “Kivé kell válnom, hogy elérjem a célomat?

Kutakodásom révén rá kellett jönnöm, hogy bár igaz, hogy vannak néhányan, akik tényleg a színpadra születtek, de az igazán jó előadók legnagyobb része sok-sok gyakorlás és kitartó munka által szerezték meg ezt a képességüket. Egy TED előadásra például már hónapokkal előtte elkezdik a felkészülést és rengeteg próbát tartanak!

Én személy szerint 2 teljes hónapot szántam arra, hogy magabiztosabb legyek és megtanuljak szeretettel bánni önmagammal. Mert ezekre is van mód, ezt mind meg lehet tanulni, csak prioritássá kell tenni, mert magától nem fog megtörténni.

Csináld a rossz érzések ellenére is

Mindenekelőtt hoztam egy nagyon fontos döntést, amit Smith Andi Coachnak köszönhetek és amiért örökre hálás leszek neki: Bármi történik, bármit mondok, bármekkorát hibázok, akkor is büszke leszek magamra. Azért mert ha nem egy helyben vagyok, akkor hibázni fogok, a hibákból meg tanulhatok. És azért is, mert semmi előnyöm nem származott abból, amíg bántottam magam. Légy együttérző magaddal! Mikor azon kapod magad, hogy ítélkezel önmagad felett, figyeld meg mit csinálsz, és dönts úgy, hogy nem hiszel “neki”.

Hagyj fel a perfekcionizmussal és vedd le az álarcod. Mutasd meg önmagad, azt aki valójában vagy. Képzeld el, hogy már magabiztos podcaster vagy és már nincsenek olyan gondolataid, hogy ne lennél elég jó. Tedd azt, mondd azt, amit ő csinálna és ő mondana. Érezd közben az összes érzést ami előjön, bármilyen érzés is legyen az. Elég valószínű, hogy kezdetben ezek nem jó érzések lesznek és nem te leszel a világon a legfesztelenebb podcaster. Teljesen rendben van, gyakorolsz.

Közben gyűjts egyre több bizonyítékot arra, hogy igenis elég jó vagy, hogy szabad rólad másoknak bárhogy gondolkodni és nem ettől függ az értékességed. Örülj a kis lépéseknek és beszélj róla másoknak is! Ezt addig gyakorold, amíg már természetes nem lesz. Utána nem is nagyon fogod érteni, mi is volt a problémád.